
  
 

 

Opinion No. 2024-056 

 

April 10, 2024 

 

The Honorable Sarah Huckabee Sanders 

Governor of Arkansas 

500 Woodlane Street 

Little Rock, Arkansas 72201 

 

Dear Governor Sanders: 

I am writing in response to your request for my opinion about whether Arkansas’s 

constitutional offices1 are generally subject to the General Accounting and Budgetary 

Procedures Law (GABPL)2 and A.C.A. § 25-8-106. You ask the following three questions: 

1. Are constitutional offices “agencies” within the GABPL’s general definition of 

“agencies,” which is codified at A.C.A § 19-4-102(a)(1)(A)? 

2. If not, which sections of the GABPL apply to constitutional offices? 

3. Are constitutional offices subject to the requirements in A.C.A. § 25-8-106? 

RESPONSE 

Constitutional offices are not “agencies” generally subject to the GABPL for four reasons. 

First, the General Assembly usually is explicit if it intends to subject constitutional offices 

to regulation. Except for a few of its provisions, the GABPL does not explicitly apply to 

constitutional offices. Second, the provisions of the GABPL that explicitly apply to 

constitutional offices would not need to do so if constitutional offices were already 

generally subject to the GABPL. Third, the General Assembly has passed multiple pieces 

of legislation explicitly recognizing that constitutional offices are not generally subject to 

the GABPL. Fourth, if constitutional offices were generally subject to the GABPL, some 

of its provisions would likely be unconstitutional.  

 
1 For conciseness, I will use “constitutional offices” throughout this opinion when referring to constitutional 

offices and officers. 

2 A.C.A. §§ 19-4-101 to -2202. 
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Similarly, A.C.A. § 25-8-106 does not apply to constitutional offices. First, it does not 

explicitly identify constitutional offices as being subject to its regulations. Second, § 25-8-

106 would be constitutionally suspect if it applied to constitutional offices. 

DISCUSSION 

Question 1: Are constitutional offices “agencies” within the GABPL’s general definition 

of “agencies,” which is codified at A.C.A. § 19-4-102(a)(1)(A)? 

Constitutional offices are not included in the GABPL’s general definition of “agencies” for 

four reasons. 

First, the GABPL’s general definition of “agencies” identifies a detailed list of covered 

entities (“all of [Arkansas’s] agencies, boards, commissions, departments, and 

institutions”), but it does not include the terms “offices” or “officers.”3 This general 

definition applies to the GABPL “unless otherwise necessary.”4 It is thus the statutory 

definition that controls the scope of the word “agencies”; the purposes of the statute cannot 

be used to substitute others’ judgment for the legislature’s in how best to accomplish that 

purpose.5 

As this office has long opined, when legislation enumerates a list of regulated entities, the 

regulation extends to constitutional offices only if they are specifically named or the list 

includes the term “offices” or “officers.”6 “Indeed, when the legislature has intended the 

term ‘agency’ to include the term ‘office’ with respect to a particular chapter or subchapter 

of the Code, it has specifically said so….”7 The GABPL’s general definition of “agencies” 

does not explicitly include the “constitutional offices.” 

Second, several subchapters and provisions of the GABPL explicitly apply to one or more 

constitutional offices, in addition to “agencies”; this would make little sense if 

 
3 A.C.A. § 19-4-102(a)(1)(A). 

4 Id. 

5 See Mississippi Cnty. v. City of Blytheville, 2018 Ark. 50, at 12–13, 538 S.W.3d 822, 830–31 (explaining 

that “ordinary meaning” controls when a statute is unambiguous and only if a statute is ambiguous will courts 

look go beyond a plain reading). 

6 Ark. Att’y Gen. Op. 93-146 (opining that when a statute applies to “any agency, institution, department, 

board or commission” but does explicitly apply to any “office,” constitutional offices are not covered by the 

listed terms); see also Ark. Att’y Gen. Ops. 2019-046, 2002-176 (opining that when a statute uses “agency” 

without defining it or including it in a list of other covered entities, constitutional offices are covered only if 

the statutory context requires them to be covered). 

7 Ark. Att’y Gen. Op. 93-146. 
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constitutional offices were included in the general definition of “agencies.”8 For example, 

Subchapter 8 defines “[s]tate agency,” in part, as “all…agencies…[and] offices.”9 

Similarly, Subchapter 22 defines “[s]tate agency,” in part, as “[e]very…office of state 

government whether executive, legislative, or judicial.”10 If the GABPL’s general 

definition of “agencies” included constitutional offices, the addition of “offices” to the 

definitions in Subchapters 8 and 22 would be unnecessary.11 That is particularly true for 

Subchapter 8, which includes “agencies” and “offices” as different regulated entities. If the 

word “agencies” included offices, Subchapter 8’s addition of “offices” would be 

surplusage.12  

Multiple other provisions of the GABPL also differentiate between a “state agency” and 

“a constitutional officer.”13 Again, if the word “agencies” subsumed constitutional offices, 

no distinction would be needed.  

One might argue that a few provisions of the GABPL indicate that constitutional offices 

are included in the general “agencies” definition. One provision prohibits “constitutional 

officer[s]” from taking certain actions related to “his or her agency.”14 Similarly, in another 

subchapter, two provisions expressly exclude “constitutional officers” from a general use 

of “state agency.”15 While this office has opined that express exemptions from the general 

definition can support “[t]he plain meaning[] of the GABPL’s” general definition of 

 
8 E.g., Rogers v. Ark. Dep’t of Corr., 2022 Ark. 19, at 6, 638 S.W.3d 265, 269 (“It is a fundamental canon of 

construction that we may consider the text as a whole to derive its meaning….”). 

9 A.C.A. § 19-4-801(2)(A). This statute proceeds to explicitly exempt some of the constitutional offices. 

A.C.A. § 19-4-801(2)(B) (excluding the Governor, among others, from the subchapter’s definition of “state 

agency”). 

10 A.C.A. § 19-4-2201(a)(3). 

11 E.g., Steve’s Auto Ctr. of Conway, Inc. v. Ark. State Police, 2020 Ark. 58, at 6, 592 S.W.3d 695, 699 (“[W]e 

construe the statute so that no word is left void, superfluous, or insignificant; and meaning and effect must 

be given to every word in the statute if possible.”). 

12 E.g., Stay Strong, Status Quo v. Bradford, 2020 Ark. 331, at 9, 609 S.W.3d 367 (“According to the 

surplusage cannon of statutory construction, every phrase within a statute must be given meaning: ‘The courts 

must lean in favor of a construction which will render every word operative, rather than one which may make 

some idle or nugatory.’” (quoting Antonin Scalia & Bryan A. Garner, Reading Law: The Interpretation of 

Legal Texts 174 (2012)). 

13 A.C.A. § 19-4-903(b)(3)(A)(ii); see also A.C.A. § 19-4-202(a)(2) (differentiating between a 

“constitutional officer” and an “administrative head of [a] state agency”). 

14 A.C.A. § 19-4-206(a)(1). 

15 A.C.A. §§ 19-4-607(a), -609(a). Cf. Ark. Att’y Gen. Op. 2011-040 (opining that institutions of higher 

education are “agencies” under the GABPL because the general definition explicitly includes “institutions” 

and because institutions of higher education were expressly exempt from the general definition 11 times 

throughout the GABPL). 
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“agencies,”16 it cannot overcome the plain meaning. The GABPL’s general “agencies” 

definition does not explicitly apply to constitutional offices, even though it includes an 

extensive list of regulated entities. The “ordinary and usually accepted meaning in common 

usage” of such an approach means that constitutional offices are not covered17; that is the 

norm for both the GABPL, as explained above,18 and the entire Arkansas Code, as this 

office has long opined.19 The GABPL should thus be read to apply to the constitutional 

offices only when “necessary,” in the words of the GABPL.20 

One might also point to A.C.A. § 19-4-904, which expressly exempts constitutional 

officers, to argue that “agencies” generally includes constitutional officers.21 But those 

regulations don’t apply to “agencies.” Instead, the Chief Fiscal Officer of the State—the 

Secretary of the Department of Finance and Administration22—has authority to make 

certain travel-allowance procedures “for all officers and employees of the state 

government.”23 Thus, the constitutional officers needed to be exempted because they would 

otherwise be explicitly included. 

Third, the General Assembly has recognized that constitutional offices are not generally 

subject to the GABPL. In 2019, the General Assembly made various changes to the 

GABPL, including adding certain budget requirements for constitutional offices.24 In doing 

so, the legislature made clear that constitutional offices are not generally subject to the 

GABPL, saying “[i]t is not the intent of the General Assembly to”: 

• “Make the constitutional officers…state agencies for the purposes of state 

accounting and budgetary procedures”; 

• “Require the constitutional officers…to submit annual operations plans that are the 

same as the annual operations plans required for state agencies”; 

 
16 Ark. Att’y Gen. Op. 2011-040. 

17 Ark. Att’y Gen. Op. 93-146. 

18 See also A.C.A. § 19-4-405(a) (calling the Auditor of State an “office”). 

19 Ark. Att’y Gen. Op. 93-146. 

20 A.C.A. § 19-4-102(a)(1)(A). 

21 A.C.A. § 19-4-904(a)(1)(A). 

22 A.C.A. § 19-1-201 (“The Secretary of the Department of Finance and Administration shall be the Chief 

Fiscal Officer of the State.”). 

23 A.C.A. § 19-4-901 (emphasis added). 

24 Act 678 of 2019, § 4. 
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• “Apply the procurement laws…to the constitutional officers…to the extent that the 

procurement laws do not already apply”; or 

• “Require legislative approval of any expenditure of an office…if such approval 

would conflict with the Arkansas Constitution.”25 

This position is nothing new. In 1967, the General Assembly passed a statute that is still 

on the books today, confirming that “the elected constitutional officers of the state…are 

exempt from…all or a part of the procedures set forth in…the General Accounting and 

Budgetary Procedures Law.”26 This provision’s recognition that some constitutional 

offices are exempt from “all” of the GABPL confirms, like the 2019 counterpart, that the 

default rule for reading the GABPL is to exclude constitutional offices. If the exemptions 

were referring only to express exemptions, the 1967 statute would make no sense because 

no state entities are given an explicit, blanket exclusion from the GABPL. 

Fourth, if the GABPL generally applied to the Governor, it would be constitutionally 

suspect, potentially violating the separation of powers.27 The Arkansas Constitution divides 

“[t]he powers of the government…into three distinct departments”: the legislative, the 

executive, and the judicial.28 “No person or collection of persons, being of one of these 

departments, shall exercise any power belonging to either of the others, except in the 

instances…expressly directed or permitted” by the constitution.29 “The supreme executive 

power” is “vested” in the Governor.30 

Some provisions of the GABPL (if they applied generally to constitutional offices) would 

make the Governor subordinate to a legislatively created executive official. For example, 

under the GABPL, agencies must report to the Secretary of the Department of Finance and 

Administration31 certain proposed budget-classification transfers.32 The Secretary then 

 
25 Id. § 1(b). 

26 A.C.A. § 25-8-102(b). 

27 Cf. Alpe v. Fed. Nat’l Mortg. Ass’n, 2023 Ark. 58, at 2, 662 S.W.3d 650, 652 (“Any doubt as to the 

constitutionality of a statute must be resolved in favor of its constitutionality. If possible, we will construe a 

statute so that it is constitutional.” (citations omitted)). 

28 Ark. Const. art. 4, § 1. 

29 Ark. Const. art. 4, § 2. 

30 Ark. Const. art. 6, § 2. 

31 A.C.A. § 19-1-201 (“The Secretary of the Department of Finance and Administration shall be the Chief 

Fiscal Officer of the State.”). 

32 A.C.A. § 19-4-522(c)(2); see also A.C.A. § 19-4-1103(a) (requiring “each executive head of a state 

agency” to follow certain “procedures established by the Chief Fiscal Officer of the State”); A.C.A. § 19-4-
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makes the ultimate decision to allow the transfer “if in his or her opinion it is in the best 

interest of the state.”33 If the Governor had to take direction from the Secretary, the 

Governor would no longer be exercising the “supreme executive power” over the regulated 

classification transfers—the Secretary would be. As this office has opined in a similar 

situation, the legislative branch cannot rearrange the constitutionally mandated hierarchy 

of the executive branch by subordinating the Governor to a legislatively created executive 

official.34 Such legislation would likely violate the separation of powers by taking the 

constitutionally vested “supreme executive power”—even if only a part of it—from the 

Governor and giving it to another executive official. 

In sum, the GABPL’s general definition of “agencies” does not include constitutional 

offices. Instead, the word “agencies” should only be read to apply to constitutional offices, 

as the GABPL puts it, if “necessary.”35 This is confirmed by the statutory text, the General 

Assembly’s repeated confirmations, and the potential unconstitutionality that would result 

if the GABPL did generally apply to constitutional offices. 

Question 2: If constitutional offices are not generally subject to the GABPL, which 

sections of the GABPL apply to them? 

Although constitutional offices are not subject to every aspect of the GABPL, there are 

several provisions that do apply. For example, Subchapter 21 specifically applies to certain 

expenses of the seven elected constitutional officers.36 Subchapter 22 also deviates from 

the general definition to include “[e]very…office of state government whether executive, 

legislative, or judicial” related to the review of certain grants.37 And since 2019, the cash 

funds of certain constitutional offices have been “budgeted and proposed expenditures 

approved by enactments of the General Assembly.”38 

In short, the GABPL will apply to constitutional offices if the relevant provisions provide 

that they apply either: (1) to one or more specific constitutional offices or (2) generally to 

“offices” or “officers.” 

 
1503 (giving the Chief Fiscal Officer of the State unilateral authority to transfer and sell state agencies’ 

property and equipment). 

33 A.C.A. § 19-4-522(c)(2). 

34 Ark. Att’y Gen. Op. 91-020. 

35 A.C.A. § 19-4-102(a)(1)(A). 

36 A.C.A. § 19-4-2101. 

37 A.C.A. § 19-4-2201(a)(3). 

38 A.C.A. § 19-4-817. 
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Question 3: Are constitutional offices subject to the requirements in A.C.A. § 25-8-106? 

Constitutional offices are not subject to the marketing-and-redistribution process (“M&R”) 

under A.C.A. § 25-8-106. Under § 25-8-106, only “state agencies, boards, commissions, 

departments, and colleges and universities are required…to utilize” M&R.39 Like the 

GABPL’s general definition of “agencies,” this enumerated list does not identify “offices” 

or “officers” as being required to use M&R. As explained above, when a statute identifies 

an enumerated list of regulated entities and does not include the terms “office” or “officer,” 

constitutional offices are not regulated.40  

Also like the analysis above, if the Governor were required to use M&R, the statute would 

likely violate the separation of powers.41 Under § 25-8-106, the Office of State 

Procurement and its director control M&R. Thus, if the Governor were required to use 

M&R, he or she would be made subordinate to another executive-branch official. The 

Arkansas Constitution, however, places “[t]he supreme executive power” in the 

Governor,42 not the State Procurement Director—an appointee of an appointee.43 This 

would likely violate the separation of powers.44 

Although two sentences in a 23-page Attorney General opinion from 1992 indicate that 

constitutional offices must utilize M&R, that statement was not supported by any 

reasoning.45 Instead of analyzing the law, the opinion merely cites two statutes—A.C.A. 

§§ 19-4-1503 and 25-8-106—neither of which are applicable. As explained above, § 25-8-

106 does not apply to constitutional offices as a matter of text, and if it did, there would be 

serious constitutional issues with it. Section 19-4-1503 of the GABPL does not require 

constitutional offices to use M&R either. In fact, it doesn’t require any state agency to use 

 
39 A.C.A. § 25-8-106(b)(2)(A). 

40 Ark. Att’y Gen. Op. 93-146 (opining that when a statute applies to “any agency, institution, department, 

board or commission” but does explicitly apply to any “office,” constitutional offices are not covered by the 

listed terms); see also Ark. Att’y Gen. Ops. 2019-046, 2002-176 (opining that when a statute uses “agency” 

without defining it or including it in a list of other covered entities, constitutional offices are covered only if 

the statutory context requires them to be covered). 

41 Cf. Alpe, 2023 Ark. 58, at 2, 662 S.W.3d at 652 (“Any doubt as to the constitutionality of a statute must be 

resolved in favor of its constitutionality. If possible, we will construe a statute so that it is constitutional.” 

(citations omitted)). 

42 Ark. Const. art. 6, § 2. 

43 A.C.A. § 19-11-216(a)(2) (“The State Procurement Director shall be appointed by the Secretary of the 

Department of Transformation and Shared Services.”); A.C.A. § 25-43-1503(b) (“The secretary [of the 

Department of Transformation and Shared Services] shall be appointed by the Governor, subject to 

confirmation by the Senate, and shall serve at the pleasure of the Governor.”). 

44 Ark. Att’y Gen. Op. 91-020. 

45 Ark. Att’y Gen. Op. 91-416. 
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M&R. Instead, it is directed only at the Secretary of the Department of Finance and 

Administration, as the State’s Chief Fiscal Officer: “The Chief Fiscal Officer of the 

State…may…[s]ell surplus property and equipment of any agency at a reasonable fair 

value thereof as authorized by § 25-8-106.”46 Thus, § 19-4-1503 does not regulate state 

agencies or constitutional offices. 

In sum, constitutional offices are not required to use M&R under § 25-8-106 or § 19-4-

1503. The text is clear and is confirmed by the potential that the law would be 

unconstitutional if applied to constitutional offices. 

Deputy Attorney General Noah P. Watson prepared this opinion, which I hereby approve. 

Sincerely, 

TIM GRIFFIN  

Attorney General 

 
46 A.C.A. § 19-4-1503(2). 


